Limfjorden Mikal Holt Jensen

Det blå museum er blevet grønt

Limfjordsmuseet er nu blandt de få museer i Danmark, der har modtaget miljømærket Green Attraction efter en målrettet, grøn indsats. Museet har skruet ned for energiforbruget og investeret i solceller, nye vinduer og klog varmestyring. Og har samtidig erkendt, at det er svært at blive helt grøn, når man er sat i verden for at passe på kulturarven.

Limfjordsmuseet i Løgstør skal ikke bare værne om bygninger, skibe og kulturarv, men også være med til at passe på miljøet. Derfor har museet iværksat en række initiativer, der skal gøre museet mere bæredygtigt.

”Vi er naturligvis stolte af at modtage Green Attraction certificatet, da det er en synlig anerkendelse af vores bestræbelser på at passe på miljøet, samtidig med at vi værner om vores kulturarv” fortæller Jesper Bach Christensen, der er miljøkoordinator på Limfjordsmuseet.

Bag Green Attraction står brancheorganisationen Horesta. Certificeringen er målrettet turistattraktioner i Danmark, som lever op til en række stramme miljøkrav. Tanken er, at det lille grønne mærke skal gøre det lettere for gæster og besøgende at træffe bæredygtige valg.

 

Kan kulturarv og miljøarbejde forenes?

Meget af arbejdet har været ligetil, og der er blevet skåret ned på brug af kemikalier til rengøring, moderne maling er erstattet med linolie og naturtjære i bådebyggerens værksted, og der er sørget for nem affaldssortering overalt. Museet har investeret i solceller, klog varmestyring og termoruder, ligesom lyskilder og vandhaner er blevet udskiftet for at reducere forbruget til et minimum.

Men undervejs i processen opstod der også udfordringer, hvor nutidens krav til miljø og energi kolliderede med museets forpligtelse til at værne om kulturarven. Kanalfogedens gamle hus og hestestald mellem fjorden og Frederik VII’s kanal er for eksempel fredede bygninger med et lag glas i de gamle vinduer. Dem må man ikke erstatte med termoruder, selvom de er utætte. Derfor har museets altmuligmand brugt vinteren på at lave forsatsvinduer til den indvendige side af hus og hestestald, der i dag huser museets kontor, udstilling, snapseri og foredragssal. På den måde er det alligevel lykkedes at forene den historiske arkitektur med nutidens krav til et lavere forbrug af energi. På samme måde er der grænser for, hvor meget man kan pille ved museets flåde af historiske fartøjer. Dem kan man ikke bare elektrificere i miljøets navn.

”Derfor vil man også i fremtiden kunne se røgen og høre lyden fra en gammel glødehovedmotor, når solen igen titter frem. Det hverken kan eller skal vi lave om på” fastlår Jesper Bach Christensen.

Klar til at tage stilling

At blive grønnere på driften understøtter den udvikling, som museet har været i gang med de seneste år. Limfjordsmuseet er med i flere projekter med samarbejdspartnere, der knokler for at beskytte og genoprette havmiljøet.

”Vi er ikke aktivistiske, men klar til at tage stilling og tage ansvar” uddyber Jesper Bach Christensen.

Som grøn attraktion vil Limfjordsmuseet løbende blive kontrolleret af Horesta, og for at beholde miljømærket skal museet hvert år kunne dokumentere, at de grønne tiltag bliver stadig mere ambitiøse.

Læs mere her: https://limfjordsmuseet.dk/green-attraction/